top of page
  • Yazarın fotoğrafıFırat Ç. Erdem

Pekiti Tirsia Kali Nedir ve Neleri Öğretir?

Güncelleme tarihi: 30 Ağu 2021

Pekiti Tirsia Kali hakkında Türkçe yazılmış en geniş açıklama ve derleme yazısı.

Pekiti Tirsia Kali sistemi Tortal ailesi aracılığıyla günümüze kadar taşınmış nadir sistemlerdendir. Sayoc kali, Inosanto kali, Atienza kali, Dog Brothers gibi sistemlerin kurulmasında temel teşkil etmiş ve bir çok kurucu antrenörün eğitiminden sorumlu olmuş Grand Tuhon Leo T. Gaje tarafından dünyada temsil edilen PTK, 2010 yılından günümüze şahsım öncülüğünde ülkemizde faaliyetlerine devam etmektedir.

Pekiti Tirsia Kali sisteminin iki ayrı öğretim metodu olan Doce Methodos ve Tri-V konseptlerini bir araya getirerek, 2015 yılından itibaren, Tuhon Philip Gelinas öncülüğünde faaliyetlerimize devam ediyoruz. Dog Brothers platformunun kurucu üyelerinden olan Tuhon Philip, ayrıca GrandTuhon Gaje'nin en tecrübeli öğrencisi ve sistemin en önde gelen eğitmenlerindendir.

Aşağıda sistemin tüm öğretim başlıklarının açıklamalarını okuyabilir ve sorularınızı yazabilirsiniz. Teşekkürler. Fırat


Pekiti Tirsia Kali Pekiti Tirsia Kali Filipinler'de 1800'lü yıllardan günümüze Negros bölgesinde altı nesildir yaşayan Tortal Ailesi silsilesi ile taşınmış, Temel Mesafe bilinci ve Non-counterability (Cevap verilemeyen, Kontra Atak Yaratılamayan uygulamalar) prensiplerinden geliştirilmiş bir Uzakdoğu Saldırı Sistemidir. Visayas Bölgesinde Hiligaynon (Ilonggo olarakta bilinir) dilinde 'Yakın Muharebe' / 'Close Combat' anlamına gelir.

Pekiti Tirsia Tekniklerini 3 ana başlıkta pratiğe dökmektedir:

1. Her zaman çoklu rakipler için modellenmiş adımlama,

2. Ekipmana dayalı mesafe bilinci,

3. Contradas, Re-Contras ve Re-Contradas Modelleri.

Neden Pekiti Tirsia Kali?

Pekiti Tirsia Kali sistemini diğer FMA sistemlerinden ayıran en büyük özellik Gelişmiş Adımlama (Mobilizasyon) ve yakın muharebe tekniklerini (CQC) Ateşli Silahlar Prensipleri ile birleştirerek günümüze kadar, Geleneksel ve Modern modellemeler ile evrilmiş tek sistem olmasıdır. Günümüz Saldırı ve savunma dinamikleri düşünüldüğünde sosyal bir canlı olan insanoğlunun yaşam alanı içerisinde maksimum güvenlik prensiplerini kavraması ve özgün hayatta kalma protokolleri yaratmasının en etkin yolu PTK Prensiplerinden geçmektedir. Amerikan Genel kolluk ekiplerinin tüm ateşli silah taşıma, kullanma ve verimlilik prensipleri 1960'lı yıllardan sonra GT Leo Gaje ile paylaşılan PTK öğretileri ile kökten dönüşüme sokulmuş ve günümüze kadar bir çok ülke tarafından kopyalanıp, hukuki alt yapıları oluşturularak ülke savunması ve bireysel savunma prensipleri adı ile hayata geçirilerek korunma altına alınmıştır. Sitemin 'Cutting Edge Survival' Prensibi "21 Foot Rule" (6.4 Metre Kuralı) olarak dünyaya yayılmıştır.

Pekiti Tirsia Kali Sisteminde Neler Öğretilir? Sistemin kısaca alt yapısını, 'Sürekli Mobil ve Aralıksız' uygulanan, Non-counterability prensibine uygun teknikler oluşturur. PTK Ekipman kullanımına dayalı hayatta kalmaya yönelik bir sistemdir. Evrimsel süreç ile birlikte ekipman kullanımı (kimi zaman tasarımı) gerekliliği hayatta kalmak için zorunluluktur. Silah ve Ekipman (Weapon / Tool) kullanımı ayrımını etkin bir şekilde farkları ile birlikte öğretir. Zihinsel hazırlık alt yapısı ve tekniksel uygulamalar her zaman 'Kural ve Etik Dışı' kalarak sadece hayatta kalmaya yöneliktir. Teknikler Yüksek Ahlaki temeller içermez ve kazanma kaybetme ihtimallerinin bulunduğu ortam ve uygulamaları risk olarak algılayarak kökten red eder. Tüm teknikler zaman ekonomisine göre tasarlıdır ve yalnış gelişim yada yalnış hareket paterni oluşmasına sebep veren tüm ana ve yan yardımcı öğreticileri sistem dışı olarak nitelendirir. Optimal Beden Dinamiği, Koordinasyon, Çeviklik ve Patlayıcı Kuvvet arttırıcı sisteme özel tatbikatlar geliştirecek 'Temel Prensipler' içerir. Sistem içerisinde ana başlık olarak :

1. Solo / Doble Baston (Stick / Sword)

2. Solo / Doble Daga (Knife Concept) / Daga Y Daga (Knife Vs Knife)

3. Espada Y Daga (Stick & Knife)

4. Mano Y Mano (Pangamut – Dumog / Dumpag)

5. Pekiti De-Mano (Pekiti Hand App.)

6. Malayu Sibat (Spear / Long - Short)

7. CQC (Close Quarter Combat)


Uygulamaları aşağıdaki Tekniksel Dinamikler ışığında sentezlenir.


Footwork PTK sistemi genel Mobilizasyon tekniklerini bedenenin naturel hareket diyagramı ışığında ve gelişimsel Hareket bilimine uygun olarak tasarlamıştır. Temel amaç, bedenin istenilen her yöne rakip tarafından manipüle edilemeyecek gizlilik ve hızda, dengeli, koordineli ve kuvvetli aktarmaya uygun beden mekanikli olarak taşınmasıdır.

Abecedario & Cuatro Cantos | 5 Attack Sub Sytem & Numerada

Kelime manası olarak "A,B,C.." manasına gelir ve "Temeller" sistemini temsil eder. Alt başlıklarda 5 Attack Sub System olarak 12 ilk vuruşun temel 5'lisi olarak öğretilir. Total olarak binlerce vuruş paternine temel sağlayan 64 Attacks a başlangıç teknikleridir. 12'li vuruş sistemi bir kaç farklı akış diyagramında olup bunlar "Numerada" isimli vuruş paternlerini oluşturur. Temel 5 saldırının blokaj cevaplarına Cuatro Cantos yani "Four Wall" denir. Abecedario içerisinde Tüm Tutuş, Kesme, Sapmalama ve yönlendirme metotlarının temeli anlatılır.

64 Attacks / Florete 64 saldırı sistemi PTK içinde bulunan temel vuruş diyagramlarının tek bir hızlı tekrarda sıralanması esasına dayalıdır. 1985 sonrası GT Gaje'nin yetiştirdiği hiç bir okul bu sistemi takip etmez ve eski hali ile öğretmezler. GT 1990 sonrası Filipinlerde Tümdengelim yolu ile eğitimlerini modifiye etmiş ve 1985 öncesi amerikada yaptığı gibi ezbere dayalı sistemi (Tümevarım) değiştirmiştir. Alt bilinç gelişiminin ve Sparring becerisinin yeni öğretim sisteminde daha hızlı olduğunu deneyimleyen GT Tri-V Medtodunun öğretimini öne alarak 64 Attack sistemini Tri-V nin detaylıca kavranmasından sonra anlatmaya başlamıştır. 64 Attack içerisinde:

• 1-12 ABC,

• 13-22 Four Wall "Apag Paligid"

• 23-25 Umbrella "Payong"

• 26-31 Tapping "Pangising/Dakub y Punyo" – Chekete/Echekete (Direct/Indirect)

• 32-36 Five Attack "Liman Sugud" – Sub 5 Attacks

• 37-43 Break in/out "Pasak Lo'ob/Pasak Labas" – Segang Labo

• 44-50 Seven Attacks "Pitong Sugod"

• 51-64 Clock System "Orassan"

olarak öğretilir ve bu başlıkların sıralı yada sırasız solo uygulaması 'Florete' olarak adlandırlır. (Florete ayrıca 64 saldırıya karşı yapılan Yönlendirme / Deflect tekniklerinede denir.)

Seguidas Kelime manası "Takip eden" demektir (ayrıca largo öncesi KÖPRÜ Kurmak için Closing The Gap tekniği olarakta kullanılır) ve belli mesafe ve formlarda uygulanır. Ekipman ve Çıplak el mesafeleri farklıdır ve Mesafe kapatıcı teknikler (Closing The Gap) teknikleri uygulamaları Ekipmanın durumuna göre ayrı mekaniklerde hayat bulur.


Tri-V Formula (Tatlong Palapag)

Tri-V İleri düzey Açısal Çapraz saldırılar prensibidir. Tri-V Saldırılarının cevapları diğer taktiksel metotlarla değil Tri-V nin açılarının değiştirilmesinden elde edilir. Bu yüzden Tri-V teknikleri kendi kendine Non-counter olma özelliğini koruyan tek metod olması sebiyle GT Gaje'nin 1985 sonrası tüm okullarında 64 Attacks yerine öğretilen form olmuştur.




Capsula Methodica ( Palatanda-an) Agresif Bıçak saldırıları için geliştirilmiş Conradas Teknikleridir. Kısa mesafe içinde kullanışlı agresif saldırı tekniklerini içerir.


Contradas (Tirsia Dubla Doz) Kelime manası "Karşılık vermek" demektir. Temel formları saldırı eline yapılan cevap teknikleridir. Ileri tekniklerde çoklu saldırılara ve coklu kişili saldırılara göre değişim göstermektedir. Conradas teknikleri, yapılan saldırıya cevap vermek değil, "Tehtit" olarak algılanan pozisyonların önceden saldırı yolu ile bertaraf edilmesidir. Contradas tekniklerinin anlaşılması için zamanlama ilkesi ve "Intercept to the mind" prensibinin kavranması şarttır.


Re-Contras Kelime manası "Tekrar Eden Karşılık" demektir. Temel formları Contradas gibi saldırı eline yapılan cevap teknikleridir. Ileri tekniklerde çoklu saldırılara ve coklu kişili saldırılara göre değişim göstermektedir. Re-Conradas teknikleri, yapılan saldırıya cevap vermek değil, "Tehtit" olarak algılanan pozisyonların ardından gelecek olan devam saldırılarına imkan tanımadan yapılan tekrarlı saldırılar ile bertaraf edilmesidir. Re-Contradas tekniklerinin anlaşılması için zamanlama ilkesi ve "Intercept to the mind" prensibinin kavranması şarttır.

Re-Contradas

Kelime manası "Tekrar Eden Karşılık devamlılığı" demektir. İleri düzey Tuzaklama tekniklerinin prensip uzayına verilen kısaltmadır. Kısa bir örnek ile açıklamak gerekirse;

1. Seviyede Contradas ile cevaplanabilecek olan bir Tuzak saldırı tasarlamak ve karşı tarafın vereceği Conradas tekniğini saldırının yönünü değiştirerek boşa çıkmasını sağlamak

2. Seviyede Tuzak saldırının yönünün değişiminin fark edilmesi durumunda cevap verilemeyecek bir konuma yönlenme prensibine göre ikinci tuzak vuruşla hızlı mobil olma tekniklerini birleştirmek (Re-Contras cevabı)

3. Seviyede Non-counterability prensibine uygun lokasyondan saldırıları gerçekleştirmek.

Pekiti Disarma

PTK Silahsızlandırma tekniklerine verilen genel isimdir. Mesafe ve ekipmana göre tekniksel farklılıklar bulunaktadır.


Alphabito Kelime Manası "Alfabe" demektir. Tagalog ve Latin alfabesinde bulunan harflerin tüm saldırı ekipmanları, taktikler ve "Mirroring" (Boyutlama) metodu ile uygulanmasıdır. Tekniksel varyasyon sayısı her bir boyutun ve kesiş yolunun değişmesi ile artmakta ve sınırlı sonsuzlukta sayıya ulaşılmaktadır. Tekniklerin fazlalığı her açı ve pozisyona karşı hazırlık prensibidir. Örneğin "A" Harfi için bile sadece Solo Daga Teknikleri varyasyon sayısı Temel Boyutlama dahil 18 dir.


Numerado

Kelime Manası "Rakam" demektir. Alphabito prensibi ile aynıdır. Rakamların geometrik şekillerinin Temel Anatomi ile birleştirilerek atak diyagramına dönüştürülmüş halidir. Amaç rakibin mobilizasyonunu en hızlı şekilde sonlandırmaktır. "Mirroring" (Boyutlama) metodu Numerado içinde geçerlidir.


Offensa / Defansa Kelime Manası "Saldırı / Savunma" demektir. Silah elinin saldırılara karşı korunmasına yönelik taktiklerden oluşur.

Abecedario De Mano

Kelime manası "Temel El teknikleri" demektir. Temel Tokat, Yumruk modelleri, dirsek ve diz vuruşları, temel tutuşlar, parmak vuruşları ve beden manevraları üstüne kurulan tekniklerin 'silah' ve 'ekipman' farkı prensiplerine göre modellenmesidir.


Pekiti De Mano Kelime manası "Pekiti Çıplak El Teknikleri" demektir. Abecedario De Mano'da öğretilen Temel Tokat, Yumruk modelleri, dirsek ve diz vuruşları, temel tutuşlar, parmak vuruşları ve beden manevralarına karşılık Çıplak el, Kobutan, Tiger Claw Ring ve Tactical Pen ile yapılan Contradas teknikleridir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page